Personal tools

Hackstory Twitter Hackstory Facebook

Kernel Panic

From Hack Story

Jump to: navigation, search
Staff Zap (Under Construction)black.jpg

http://kernelpanic.hacklabs.org/

MEMÒRIA HISTÒRICA

Kernel Panic, hacklab de Barcelona, neix l’any 2000 amb el primer hackmeeting[1] celebrat a la península, morí el 2009. Després de passar pel centre social okupat “L’Akadèmia” de Nou Barris, pel centre social okupat “Les Naus”[2] de Gràcia, pel centre social okupat “Miles de Viviendas“[4] de Sardenya 43, pel centre social okupat “L'Ópera“[3] de L'Hospitalet i finalment fins el seu tancament va desenvolupar les seves activitats en el centre social autogestionat “La Quimera”[5] de Gràcia al carrer Verdi, 28[6]. El seu nom “Kernel panic!” fa referència a un avís que dóna el kernel Linux, nucli del sistema operatiu, quan hi ha problemes crítics.

http://blackhold.nusepas.com/2009/10/kernel-panic-cierra-las-puertas/

octubre 31st, 2009 by Blackhold

Kernel Panic cierra las puertas

Pues mañana es el día de la muerte de kernel panic, el 1 de noviembre, el día de los muertos. El viernes 13 de Noviembre en el Hall de La Rimaia (Casanova, 17 Barcelona) se hará el velatorio, al mismo tiempo que se presentará el nuevo hackerspace de Barcelona.

Kernel Panic con 10 años de historia nos deja, pero el hacktivismo en Barcelona no muere, está mas activo que nunca en otros espacios.

Os dejo con el comunicado de cierre: KernelPanic, hacklab de Barcelona, ha decidido poner fin a sus días. No es, pero, una mala noticia. Dejamos atrás muchos proyectos finalizados con éxito. Proyectos que han marcado un antes y un después, dejando un montón de conocimientos tanto sociales como tecnicos a todos sus afines, centenares de personas que han pasado entre sus puertas.

Ocupamos un espacio físico en un tiempo primerísimo al CSOA “La Akadema”, inmediatamente a “Les Naus”, todos dos desalojados. Después nuestro espacio pasó a ser el centro social okupado “L’Òpera” del Hospitalet, mas tarde al centro okupado “Miles de Viviendas” a la calle Sardenya 43, y finalmente estos últimos años a “La Quimera”, en la calle Verdi 28, que pocos días atrás ha cerrado también sus puertas.

Diez años de trayectoria han dado para mucho. Naciendo en el 2000 como un germen del primer hackmeeting, que dejó la semilla del primer hacklab a la peninsula. Kernel Panic ha estado en vida y en muerte la referencia de decenas de nuevos hacklabs aparecidos después de su creación.

Cerramos puertas con la cabeza alta para ser el hacklab mas antiguo de la peninsula y por la mano de proyectos que se han llevado a cabo. Recordamos también sus sombras, tanto las claras como las oscuras, que han hecho que el movimiento de gente haya sido continuo, permitiendo la creación de nuevos proyectos específicos y con nuevas ideas.

Muchas gracias a todas para vuestro soporte y esperamos vernos en la red o físicamente en otros proyectos afines[*].

Kernel Panic, 1 de Noviembre del 2000 – 1 de Noviembre del 2009 (+)

Deja tu pésame en la wiki: http://kernelpanic.hacklabs.org/index.php/KernelPanic/ComunicatTancament

- Lista hacklabs (hacklabs a nivel estatal): [1] - Lista hackmeeting (conferencias anuales): [2] - Lista hackerspaces (hacklabs a nivel mundial): [3]

--

17:06 03/12/02


DOS ANYS DE 'HACKLAB' A BARCELONA


Mercè Molist Se'ls podria anomenar "hackers que toquen de peus a terra". Però diuen que no són "hackers". Així que el "BCN hacklab", o sigui el "laboratori hacker de Barcelona", nascut fa dos anys, decidí ser humil i dir-se "Kernel panic", o sigui, "desastre total". Cada divendres al vespre es troben, per remenar trastos, pcs, cds, en una casa okupada de Gràcia. Diuen que s'han adonat que "físicament, som més meravellosos encara que per correu electrònic".

Què és un hacklab? Deu ordinadors apedeçats, una vintena de nois i noies de totes les edats i 150 persones en una llista de correu electrònic: "La nostra principal activitat és experimentar. Formem part de la comunitat de programes lliures, com a usuaris, predicadors i per resoldre dubtes. Fem cursos, anem a xerrades". Autoformació, lliure intercanvi de coneixement. Investigació, "per exemple, amb el "wireless" (comunicació sense fils), que permet crear illes d'informació independents dels monopolis de telecomunicacions. Avui, l'internauta està 'fitxat', saben què visita, a qui escriu... altres tipus de xarxes permeten que aquesta fiscalització no existeixi, són forats negres per al poder".

Un "kernel panic" és una fallada greu i poc usual d'un sistema operatiu GNU/Linux, com quan surt la pantalla blava amb Windows. "Ens vam posar el nom per modèstia, només som uns aprenents". La seva principal característica, d'entre els grups humils de hackers, és la territorialitat: el laboratori és real, una habitació de Les Naus, una casa okupada d'energies còsmiques, al barri barceloní de Gràcia. "Fa dos anys s'hi va fer el primer encontre anual itinerant "Hackmeeting", que va reunir gent dispersa que mai no es veia. Vam pensar que allò no havia de limitar-se a una vegada l'any". Des de llavors, s'han creat més hacklabs: a Madrid, Saragossa, Santiago de Compostela, Bilbao, Alacant, Vallecas y La Rioja, interconnectats per una llista de correu.

Els hacklabs no tenen ideologia "però sí idees, sobre la relació de la societat i la informàtica, sobre la lluita per la llibertat a la cibersocietat, de la qual la societat no està deslligada. Som un lloc obert a tot tipus d'experimentació. Certes formes d'organització col.lectiva ja estan caduques i creiem que seria un error perpetuar els seus errors. A la gent que té inquietuts en allò social, li agrada experimentar amb noves formes". Així mateix, la seva ubicació en un lloc okupat s'explica perquè "és un espai de llibertat, on fas el que vols fer i res més. No som la facció "ciber" dels okupes".

El Kernel Panic sempre ha viscut en cases okupades. El primer any, a La Akademia, que va ser desallotjada: "Estem mentalitzats que pot tornar a passar i que és la crisi més forta per a un col.lectiu, per això ens considerem una Zona Temporal Autònoma". La fusió del territori amb la informàtica es resumeix en una de les seves activitats més originals: els "Hackin' the streets", a l'estil dels "Reclaim the streets", on la gent ocupa el carrer sense permís, per fer-hi festa. "Sortim al carrer amb els ordinadors i expliquem als veïns què és això. Ja n'hem fet a Ciutat Vella i Gràcia". Ahir eren cinc, avui són vint...


Kernel Panic http://www.sindominio.net/kernelpanic Llista de correu http://sindominio.net/cgi-bin/mailman/listinfo/kernelpanic Hacklab Santiago de Compostela http://www.casaencantada.org/hacklab/index.html Hacklab Zaragoza http://sindominio.net/zgz-hl Metabolik Hacklab (Bilbo) http://www.sindominio.net/metabolik Hacklab Wau Holland-Cielito Lindo (Madrid) http://www.sindominio.net/wh2001 Hacklab Alicante http://sindominio.net/cgi-bin/mailman/listinfo/al-hl http://sindominio.net/lacucalbina Llista de Hacklabs http://sindominio.net/cgi-bin/mailman/listinfo/hacklabs "Hacklabs - A Space of Construction and Deconstruction" http://www.infoanarchy.org/story/2002/9/24/165520/377


Copyright (c) Mercè Molist. Permission is granted to copy, translate and/or distribute this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.1 or any later version published by the Free Software Foundation, wich is available at http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html

--

23:03 21/09/03


PART DE LA "INTELLIGENTZIA" CIBERNÈTICA ES REUNEIX ALS PRIMERS JOCS FRACTALS


Cal unir-se. Cal baixar al carrer. Cal trobar formes velles i noves d'organització. Cal conèixer-se un@ mateix@. Conclusions totes fornides als I Jocs Fractals de la Vila de Gràcia, un "hackmeeting" en petit celebrat aquest cap de setmana a la casa màgica i okupada de Les Naus, a punt de ser desallotjada per una sentència judicial. Unes 150 persones han debatut durant tres dies cap on ha d'anar la resistència intergalàctica: el programari lliure, l'accés de les dones, la lluita pels ciberdrets...


TOT JUGANT A FER-SE GRAN


Fraternals, fructífers, "freakis", fragmentats, francs... Aquest cap de setmana, el Centre Social Okupat Autogestionat i a punt de ser desallotjat, Les Naus, va acollir els I Jocs Fractals, organitzats pel col.lectiu de lluita internàutica Kernel Panic, que té la seu física al centre. Gent dels "hacklabs" de Madrid, País Basc, Galícia, Alacant o Andalusia es van acostar fins a Barcelona, per mostrar la seva solidaritat amb Les Naus i debatre junts com ha de ser la lluita per les llibertats a la xarxa. Entre els de fora i els d'aquí, unes 150 persones, usuaris avançats, alta qualitat de les converses.

En un format encertat, sense allaus de públic però amb totes les xerrades i taules rodones plenes de gent interessada i interessant, es van succeïr les discussions als I Jocs Fractals. El divendres s'obria amb un debat sobre programari lliure que unia sota un mateix sostre grups com Caliu, Puntbarra o Softcatalà. Hores de conversa més tard, després de sopar, començava la xerrada "after-hours" del conegut activista David Casacuberta, "Enemics no tan obvis", on es feia un repàs dels enemics o elements negatius per a la ciber-resistència, des de la seva pròpia tendència a menysprear l'adversari fins invents com el sistema Palladium que Microsoft vol implantar als ordinadors, per tenir-los controlats de lluny, i la biometria (identificació de persones pels seus trets físics), que amenacen deixar-nos sense ni un bri de privacitat.

La discussió posterior a les paraules de David Casacuberta suggeria ja una de les conclusions de les jornades: la necessitat d'unir els diferents grups que treballen pels drets civils a la xarxa. Coordinació. Organització. Comunicació. Foren les paraules més dites i escoltades. Però la bomba, per a les dones que ens crèiem poques, vindria el dissabte, amb la xerrada "Dones i Tecnologia". Lluny de ser el típic acte de quatre dones que es queixen que no tenen amigues al ciberespai, en aquella sala es van reunir 23 dones, feministes i no feministes, hackers i no tan hackers, polítiques i tècniques, totes plenes d'energies, amb treballs fets sobre la situació de les dones al nou món. Mentre, el plor irregular d'un nen, al fons, recordava que, amb tecnologies o sense, hi ha una essència que es manté.

Allà es denuncià que el diccionari de Microsoft Word és sexista, i per això són necessaris els programes lliures, que et permeten modificar-ne el que no t'agrada. Les dones destacaren també el poc masclisme que han trobat dins els hacklabs, tot aventurant que els hackers tenen més desenvolupat el cantó femení que altres homes i això permet l'encontre: "Qualsevol que es mou bé per la xarxa ha adquirit característiques femenines". Margarita Padilla i Raquel Mezquita van presentar el capítol dedicat a les dones d'un llibre a punt de sortir, "Ciberguerrilla de la comunicación", de l'editorial Virus, on fan un repàs de les autores ciberfeministes, com Donna Haraway i el seu "Manifest Cyborg", que defensa que homes i dones esdevenen éssers assexuats al món tecnològic.

A la tarda d'aquell dissabte, taula rodona de "Hacktivisme", amb la presència de gent bregada en la lluita contra els abusos de Telefònica o el govern, com Manuel Erzoto i el col.lectiu Marcianos.net. Erzoto va fer un repàs de la història del "hacktivisme" a la península, des del 1998, quan es protestava per la pujada abusiva del telèfon i "ens pensàvem que ho podríem fer tot només amb la xarxa. Ara, en canvi, el repte és que els nostres veïns puguin assimilar les nostres idees. La xarxa, sí, però combinada amb anar a prendre unes cerveses amb la gent". Algú suggerí la idea de "utilitzar el carrer, fer accions davant un fotomató de Barcelona TV, sortir al fons d'una connexió televisiva en directe... Fer l'inesperat, l'element sorpresa".

Marcianos.net va explicar que, en fer pública una famosa animació, que convertia el tema "Aserejé" en una cançó de protesta contra el "chapapote", apareguda posteriorment a diversos programes de televisió, com "Crónicas Marcianas", les visites a la web de Marcianos.net van passar d'una al dia a mig milió al mes. Relatà també com la SGAE li va enviar cartes per atemorir-lo, demanant-li que pagués 60.000 pessetes al mes per mantenir l'animació. Marcianos va donar a conèixer el seu cas a Internet i la resposta del col.lectiu d'advocats va ser immediata: li van dir que estigués tranquil perquè una paròdia no ha de pagar drets d'autor: "Excepte l'advocat de l'Asociación de Internautas, que ens va aconsellar que ens rendíssim i després encara anava dient que ens estava defensant". Marcianos.net avisà que, en les acciones de protesta, és essencial "resumir la informació, que gent de deu anys la pugui entendre, i el treball en equip. El millor és utilitzar l'humor per difondre les idees".

Els debats tècnics van tenir també el seu lloc als I Jocs Fractals, on es van veure errors garrafals en sistemes públics de banca electrònica, una ràdio que tocava una cançó, a partir de les ones electromagnètiques emeses per una pantalla, o un programa que espia els accessos i les comunicacions de les xarxes inalàmbriques. La nit de dissabte, el grup de teatre de Les Naus va oferir un exquisit espectacle anomenat "Cabaret Virtual", visió crítica i irònica del món teleconnectat. Esmorzar, dinar i sopar, boníssims i vegetarians. Cap agressivitat.


Mercè Molist


Kernel Panic http://www.sindominio.net/kernelpanic Les Naus http://sindominio.net/lesnaus


Copyright (C) 2003 Mercè Molist. Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any medium, provided this notice is preserved.


--
Retrieved from "Kernel_Panic"
Hackstory.es - La historia nunca contada del underground hacker en la Península Ibérica.